Comisia Europeană suspendă a treia tranșă din PNRR, în valoare de circa un miliard de euro, din cauza faptului că la conducerea companiilor de stat se află persoane susținute politic, fără experiență, numite prin proceduri netransparente. Guvernul României prin Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), susține și girează ocuparea unor posturi de conducere de către persoane cu un trecut dubios, unele condamnate pentru acte și fapte de corupție. Unul dintre aceste cazuri este cel de la Compania Apa Brașov.
Liviu Cocoș, o persoană condamnată penal pentru corupție, primvicepreședinte PNL Brașov, înfipt în tot felul de Consilii de Administrație și un afacerist de succes, a fost selectat pentru Consiliul de Administrație al Companiei Apa Brașov. Deși am publicat suficiente materiale, am transmis sesizări Guvernului României și AMEPÎP, nu s-a întâmplat nimic, dar absolut nimic! Liviu Cocoș este Președintele Consiliului de Administrație al Companiei Apa Brașov, o societate cu capital integral de Stat care derulează sume importante de bani, inclusiv fonduri europene! Important, nici până la această dată, AMEPÎP nu a finalizat verificarea modului în care s-a desfășurat procedura de selecție a celor 5 membri ai Consiliului de Administrație al Companiei Apa Brașov. Au trecut vreo șase luni!
Chiar și în aceste condiții, Liviu Cocoș, cu suținere politică și implicarea personală a unui alt corect, Șerban Todorică (vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov), ocupă postul de Președinte C.A Compania Apa. Mai mult de atât, ASUM a depus o acțiune la Tribunalul Brașov, prin care am solicitat constatarea nulității absolute a Hotărârilor Adunărilor Generale ale Companiei Apa Brașov. Cum să nu-ți suspende Comisia Europeană fondurile când se întâmplă așa ceva? Vom transmite o sesizare scrisă direct Comisiei Europene dar și Parchetului European. Din păcate, așa stau lucrurile, iar autoritățile Statului Român nu fac nimic în a corecta aceste derapaje de la Lege, ceea ce este trist!
,,Şefi incompatibili şi procese de selecţie a membrilor din Consiliile de administraţie – netransparente. Comisia Europeană ne-a avertizat încă din luna iunie că am putea pierde banii din cauza menținerii în funcție a unor directori incompatibil și a proceselor de selecție netransparente din CA. Printre companiile de stat vizate sunt Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz şi Oil Terminal. Pentru toate procedurile de selecţie au fost publicate anunţuri la mica publicitate, în zone slab vizibile. Comisia Europeană a constatat conflicte de interese. Candidaţii erau şi membrii în comitetului de selecţie. În plus, salariile şefilor nu erau corelate cu indicatorii de performanță,, conform jurnalul.ro
,,În ceea ce privește cererea de plată 3, din cele 2,4 miliarde euro cât reprezintă valoarea totală, au fost suspendate 1,1 miliarde pentru neîndeplinirea unor reforme importante. Ghinea spune că e foarte probabil ca întreaga sumă să fie suspendată anul acesta. Banii nu au fost nici acum, la câteva luni de la aprobarea parțială a Comisiei, virați României și nu există acceptul final pentru plată. Reamintim că pe 15 octombrie, Comisia Europeană a propus suspendarea parțială a plăților din PNRR. Unul dintre motive a fost modul netransparent și nebazat pe competență în care se fac numirile la șefia companiilor de stat,, conform hotnews.ro